Υπάρχει 50% πιθανότητα να ζούμε σε μια προσομοίωση

50% η πιθανότητα να ζούμε σε μια προσομοίωση 

Ζούμε άραγε σε μια προσομοίωση; Αποτελεί ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο και τους επιστήμονες. Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή Nick Bostrom του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πρέπει να ισχύει τουλάχιστον μία από τις παρακάτω προτάσεις:

  1. Οι πολιτισμοί συνήθως έχουν εξαφανιστεί πριν προλάβουν να φτάσουν στο επίπεδο να μπορούν να δημιουργήσουν προσομοίωση της ζωής.
  2. Οι εξελιγμένοι πολιτισμοί συνήθως δεν δείχνουν ενδιαφέρον στο να δημιουργήσουν τέτοιες προσομοιώσεις.
  3. Να είμαστε σίγουροι ότι ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση.

Ο αστροφυσικός David Kipping του πανεπιστημίου Columbia ωστόσο συμφωνεί ότι υπάρχει η αυτή η πιθανότητα. Λαμβάνοντας υπόψιν τις τρείς παραπάνω προτάσεις, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να βρισκόμαστε σε μια προσομοίωση είναι 50-50. Ο Kipping συγχώνευσε τις δύο πρώτες σε μία, ισχυριζόμενος ότι και οι δύο οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα: δεν ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση.

Ο Kipping υποστηρίζει επίσης ότι όσο περισσότερα στρώματα εναλλακτικής πραγματικότητας ενσωματώνονται σε  μια προσομοίωση, (όπως μια ρωσική κούκλα), τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι πόροι των υπολογιστών.

Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο βυθιζόμαστε σε αυτήν την πολύπλοκη διαδικασία , θα μειώνεται η διαθέσιμη υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για τη δημιουργία μιας πειστικής προσομοίωσης. Αλλά αν οι άνθρωποι καταφέρουν να δημιουργήσουν μια τέτοια προσομοίωση, η παραπάνω διαπίστωση  θα άλλαζε ριζικά.

Προς το παρόν μένουμε μόνο με την υπόθεση ότι ίσως ζούμε σε προσομοίωση, δήλωσε ο Kipping. Την ημέρα που θα κατέχουμε αυτήν την τεχνολογία, οι πιθανότητες θα αλλάξουν λίγο περισσότερο από το 50-50 που είναι τώρα.

Elon Musk για την πιθανότητα να ζούμε σε μια εναλλακτική πραγματικότητα

Ο διάσημος πρωτοπόρος εφευρέτης και επιχειρηματίας Elon Musk είπε σε μια συνέντευξή του: “Οι πιθανότητες να ζούμε σε μια εναλλακτική πραγματικότητα είναι μία στο δισεκατομμύριο”. Φανταστείτε ότι παίζετε το γνωστό παγκοσμίως βιντεοπαιχνίδι SIMS. Μόνο που στη θέση των SIMS είστε εσείς, σε μια εξελιγμένη τους μορφή.

Πιστεύετε ότι ζούμε σε μια προσομοίωση;

Σκεφτείτε την κοινωνία ως έναν υπερ-υπολογιστή και εμείς ως τους παίκτες σε ένα βιντεοπαιχνίδι. Τα βιντεοπαιχνίδια παράγουν σκηνές και ακολουθίες βασιζόμενα στον προγραμματισμό και στην ταχύτητα των υπολογισμών. Οι υπολογιστές όμως για να αποδώσουν στο μέγιστο, απαιτούν ένα υψηλό επίπεδο προγραμματισμού. Για να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο λοιπόν ο υπολογιστής, πρέπει ελαχιστοποιήσει το μέγεθος των υπολογισμών που απαιτούνται. Έχει η ανθρωπότητα αυτού του είδους τον  υπερ-υπολογιστή που  θα κρατούσε τους ανθρώπους σε μια προσομοίωση;

Φανταστείτε εάν ένας υπολογιστής είχε αυτή τη δυνατότητα. Τότε θα χρειαζόταν ατελείωτες γραμμές κώδικα, πληροφοριών και απόδοσης, για να διατηρηθεί η συνεχής και αδιάλειπτη ύπαρξή μας.

Διαβάστε επίσης: 13 σημάδια ότι ζούμε μέσα στο Matrix